top of page

Upeat, vankat ja kestävät AITTA-malliston kalusteet tehdään massiivisesta hirrestä. Puumateriaali voi olla uutta hirttä tai vanhaa, käytöstä poistettua kierrätyshirttä. 
 

Jos olet kiinnostunut ulkokalusteistamme tai etsit sopivia kalusteita kohteeseesi,
ole yhteydessä.
Me autamme toteuttamaan visiosi!

Uusi kalustemallisto, jonka inspiraationa on kierrätetty, käytöstä poistettu hirsi.

 

Wood

Kierrätetyn hirren alkuperä on tiedossa, ja niistä tehdyillä kalusteilla on historiaa.

hirsikuva5.jpg

LUONNOLLINEN MITOITUS

Kierrätyshirttä käytettäessä kalusteet mitoitetaan hirren alkuperäisten mittojen mukaan. Uudella hirrellä mitoitus vapaa.

hirsikuva4.jpg
hirsikuva6.jpg

MONIPUOLINEN MALLISTO

AITTA -mallistossa on kalusteita kaikkiin tarpeisiin

hirsikuva7.jpg
Historiatieto on saatavilla
hirsikuva8.jpg
Linkki alkuperään
voidaan sijoittaa eri
kohtiin
Asennus: Piilokiinnitys
Materiaalit: Vanha pelastettu puu & teräs
Mitoitus voidaan räätälöidä

TUOTTEET

AITTA-penkki.jpg
AITTA-penkki-ss3.jpg
AITTA-penkki-ss2_edited.jpg
Asennus: Pinta- tai piilokiinnitys
Materiaalit: Vanha pelastettu puu & teräs
Mitoitus voidaan räätälöidä
pyöreäpenkkimitat.jpg
AITTA-piknik-ss.jpg
aitta-pyöräteline.jpg

Materiaalit & Värit

Kun Aitta valmistetaan kierrätyshirrestä: 

AITTA-malliston tuotteet valmistetaan tarpeettomina purettavien rakennusten massiivipuisista hirsirungoista. Pelastamalla raaka-aineen uuteen käyttöön jatkamme sen käyttöikää merkittävästi pelastaen samalla pienen osan maailmaa. Purettavilla rakenteilla on tekijänsä, historiansa, tarinansa, jotka haluamme myös materiaalissa säilyttää. Kaikki käytettävät puumateriaalit ovat 100% kierrätettyjä sekä kierrätettävissä. Käyttämiemme materiaalien ikä saattaa olla jopa satoja vuosia. Jokainen pelastettu hirsi pelastaa myös yhden vastaavan kokoisen elävän puun kaatamiselta ja penkiksi muuttamiselta!

 

Nämä tuotteet ovat esimerkkejä todellisesta kiertotaloudesta, jossa käytettävät materiaalit ovat paikallisia sekä niistä valmistetut tuotteet kestäviä, pitkäikäisiä ja ulkonäöltään aikaa kestäviä. Mallistoon voi käyttää myös muista kuin vanhoista rakennuksista kierrätettyä puuta. Jalat, tukirakenteet sekä muut tarvittavat osat valmistetaan kierrätettävästä CorTen-teräksestä tai kuumasinkitystä teräksestä. Jälkimmäinen voidaan haluttaessa pinnoittaa jauhemaalaamalla RAL-väreissä.

AITTA-materiaalikuva2.jpg
AITTA-materiaalikuva1.jpg

Mitoitus

AITTA-mittakuva.jpg

AITTA-malliston tuotteet on suunniteltu modulaariksi ja siten niistä voidaan rakentaa laajempiakin kokonaisuuksia. Selkeä muotokieli ja mallistokohtaisen mitoituksen ansiosta eri tuotteita voidaan yhdistellä vaativimpiinkin tarpeisiin. Pelastettavan materiaalin luonteenomainen mitoitusvaihtelu on ratkaistu selkeällä muotokielellä sekä yksinkertaisilla ja kestävillä detaljeilla. Mitoitusta on mahdollista tarkentaa asiakkaan toiveiden mukaan.

 

Koot: Hirsien kantit 15-25 cm, kalusteiden syvyys riippuu hirsien lukumäärästä, pituus vapaasti valittavissa. Materiaalin kierrätysluonteesta sekä sen saatavuudesta johtuen vaihtelua mitoissa, ulkonäössä sekä iässä voi ilmetä. Käytettävien materiaalien valinta sekä lopulliset mitat hyväksytetään ennen valmistusta.

Puu

Puu on luonnon materiaali ja siksi se ei ole koskaan tasalaatuista. Puuhun kuuluu värivaihtelut, halkeamat sekä muut epätäydellisyydet. Käytämme  huolellisesti valittua vanhaa ja käytettyä puumateriaalia purettavista rakennuksista ja rakennelmista. Käytämme kaikkia tarkoitukseen soveltuvia puulajeja saatavuudesta riippuen.

AITTA-kalusteiden puuosat voidaan jättää käsittelemättä, jolloin sään vaikutuksesta puun väri syvenee ja sulautuu ympäristöönsä. Prosessi on luonnollinen ja värivaihtelut ovat yleisiä riippuen mm. auringon uv-säteilystä ja kosteusolosuhteista. Laadukas puumateriaali on usein kestävää ulkotiloissa myös käsittelemättömänä, mutta kokemuksemme perusteella puuosa joskus joudutaan korvaamaan uudella puun luonnollisen ikääntymisen vuoksi. Tämä on helppoa, tuotteidemme modulaarisen rakenteen sekä yksinkertaisten liitosdetaljien ansiosta.

Jos haluat säilyttää puun alkuperäisen ulkonäön, on puuta mahdollista käsitellä öljyllä. Tämä hidastaa puun luonnollista haalistumista / harmaantumista ja auttaa sitä pitämään kosteutta. Koska öljy luo suojaavan kerroksen, se auttaa myös torjumaan vettä ja likaa. Puun elinikään sillä ei kuitenkaan ole merkittävää vaikutusta. Käsittely on hyvä toistaa 6–12 kuukauden välein valitusta menetelmästä ja sääolosuhteista riippuen, jotta puu toivottu ilme säilyisi. Markkinoilla on useita sopivia tuotteita puun käsittelyyn.

 

Puun kosteus voi vaihdella käytössä. Ajan myötä puun kosteusprosentti saavuttaa ympäröivän ilmakehän olosuhteet, minkä seurauksena puu kutistuu tai laajenee. Ensimmäisen vuoden aikana puu kutistuu yleensä eniten, mikä voi johtaa halkeamiin ja muodon muutoksiin. Siksi on suositeltavaa kiristää mahdolliset ruuviliitokset joka kuukausi ensimmäisen vuoden aikana.

KUUMASINKITTY TERÄS

Ylläpito: Putsaa vuosittain vedellä ja miedolla pesuaineella.

 

JAUHEMAALATTU TERÄS Ylläpito: Putsaa vuosittain vedellä ja miedolla pesuaineella. Korjaa syvät naarmut välittömästi.

 

RUOSTUMATON TERÄS Ylläpito: Putsaa vuosittain vedellä ja miedolla pesuaineella. Käsittele ruostumattoman teräksen hoitoaineella valmistajan ohjeiden mukaisesti. Ruostumattoman teräksen ruostuessa metalliosien hiekkapuhallus tai hionta saattavat ratkaista ongelman.

 

CorTen-TERÄS Ylläpito: Ei edellytä erityisiä hoitotoimenpiteitä. Graffitit voidaan usein poistaa painepesurilla - sitkeimmät tahrat voidaan poistaa hiekkapuhaltamalla metallipinnat. Corten pinta on osittain huokoinen ja siksi ilmansaasteet voivat tummentaa ruostepintaa. Lian ja ruosteen voi poistaa kokonaan hiekkapuhaltamalla, jonka jälkeen teräspintaan muodostuu jälleen pikkuhiljaa Corten-teräkselle ominainen punaruskea ruostepinta. Ruostuminen on metallin luonnollinen oksidoitumisprosessi ja syntyvässä pinnassa saattaa olla väri- ja kuviovaihtelua.

 

Mahdollisesti alustaan syntyvät ruostejäljet voidaan poistaa kivipinnoille suunnitelluilla ruosteenpoistoaineilla. On tärkeää kuitenkin selvittää juuri kyseiselle pintamateriaalille sopiva käsittelyaine sekä noudattaa valmistajan ohjeita.

bottom of page